Καλοκαίρι και αρτηριακή πίεση

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, με τις διακοπές και την ξεκούραση, αλλά και με τους καύσωνες, οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι υπερτασικοί, καλό είναι να προετοιμαστούν.


Το καλοκαίρι η αρτηριακή πίεση, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και απώλειας υγρών ελαττώνεται σε σχέση με το χειμώνα. Αυτή η ελάττωση αφορά τόσο τους υπερτασικούς, όσο και τους υγιείς. Η μέση ελάττωση είναι περίπου 4mmHg για τη συστολική (μεγάλη) και 2mmHg για τη διαστολική (μικρή) πίεση. Η ελάττωση εξαρτάται από τη θέση του σώματος και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10mmHg στην όρθια θέση, κάνοντας τους υπερτασικούς, ιδιαίτερα όσους πάσχουν και από διαβήτη και όσους λαμβάνουν διουρητικά και αγγειοδιασταλτικά, επιρρεπείς στην ορθοστατική υπόταση.

Οι γενικές οδηγίες για αποφυγή άσκοπης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους, πολλά και μικρά γεύματα, καλή ενυδάτωση και κατάλληλη ελαφριά ένδυση με γυαλιά και καπέλο, ισχύουν για όλους. Ιδιαίτερα οι υπερτασικοί ασθενείς, πρέπει να συμβουλευθούν το γιατρό τους για το ενδεχόμενο μείωσης της δοσολογίας ή/και του αριθμού των αντιϋπερτασικών τους φαρμάκων, ειδικά των διουρητικών και των αγγειοδιασταλτικών. Εκτός αυτού, σε ορισμένες κατηγορίες υπερτασικών απαιτείται ο συχνός έλεγχος των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) με εργαστηριακές εξετάσεις. Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στην αποθήκευση των φαρμάκων κατά τους θερινούς μήνες. Αυτά πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό χώρο, με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 25οC - 30οC.

Καλό καλοκαίρι!


✓ Δημήτριος Πέτρογλου, Στρατιωτικός Ιατρός - Ειδικός Καρδιολόγος, Αιγαίου 26, 54655, Θεσσαλονίκη